Θεραπεία Νόσου Parkinson με Duodopa

ΘΕΡΑΠΕΙΑ PARKINSON ΜΕ DUODOPA
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Η νόσος Παρκινσον (ΝΠ) είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη νευροπροστατευτική αγωγή και οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν ως στόχο τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου. Η φαρμακευτική θεραπεία προσαυξάνεται σταδιακά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα ή συνδυασμοί , όμως η λεβοντόπα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας και σε κάποια στιγμή η χρήση της γίνεται απαραίτητη για την ικανοποιητική κινητική λειτουργία. Η αντιμετώπιση της νόσου καθίσταται εξαιρετκά δύσκολη όταν κινητικές επιπλοκές όπως οι κινητικές διακυμάνσεις δεν ελέγχονται επαρκώς με τροποποιήσεις τής από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής.
H συνεχής χορήγηση ντοπαμινεργικών παραγόντων με τρόπο που να παρακάμπτει το ανώτερο πεπτικό, αποτρέπει τις διακυμάνσεις στην απορρόφηση του με αποτέλεσμα τον έλεγχο των κινητικών διακυμάνσεων. Έτσι, όταν οι διαθέσιμοι συνδυασμοί συντηρητικών θεραπειών σε ασθενείς με προχωρημένη ΝΠ δεν ελέγχουν τις κινητικές διαταραχές ώστε να εξυπηρετηθεί η άμεση ποιότητα ζωής τους, έχει προταθεί η χορήγηση λεβοντόπα/καρβιντόπα υπό μορφή γέλης με αντλία συνεχούς έγχυσης στη νήστιδα, μετά από γαστρονηστιδοστομία (PEG/J).
Η λεβοντόπα-καρβιντόπα είναι ένα υδατικό διάλυμα καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης υπό μορφή γέλης, κατάλληλο για εντερική απορρόφηση (Levodopa-carbidopa intestinal gel – LGIC). Το διάλυμα περιέχει 20mg/ml λεβοντόπα και 5mg/ml καρβιντόπα και διατίθεται σε κασέτες των 100ml που είναι μια επαρκής ημερήσια ποσότητα για την πλειονότητα των ασθενών. Η γέλη χορηγείται από καθετήρα που εισάγεται στην εγγύ νήστιδα.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
• Αρχικά ο νευρολόγος επιλέγει -σύμφωνα με συγκεκριμένα νευρολογικά κριτήρια – τους ασθενείς οι οποίοι είναι κατάλληλοι για να ενταχθούν στην θεραπεία.
• Στην συνέχεια ο γαστρεντερολόγος ελέγχει εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη για την εφαρμογή του συστήματος εντερικής έγχυσης γέλης Levodopa/Carbidopa και πληροφορεί ασθενή και οικείους πλήρως για ότι αφορά στην διαδικασία.
• Η εισαγωγή στην θεραπεία γίνεται σε δύο φάσεις, στην φάση ελέγχου και στην φάση της μόνιμης θεραπείας
ΦΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
• Σε αυτή την φάση τοποθετείται ρινονηστιδικός καθετήρας ώστε να γίνει τιτλοποίηση της δόσης και να ελεγχθεί η ανταπόκριση στην θεραπεία.
• Tοποθετείται στο δωδεκαδάκτυλο ένας λεπτός ακτινοσκιερός σωλήνας μέσω του οποίου γίνεται η χορήγηση του φαρμάκου. Η σωστή θέση τοποθέτησής του ελέγχεται ακτινοσκοπικά. Το εξωτερικό άκρο του σωλήνα το οποίο βρίσκεται στερεωμένο στην μύτη του ασθενή, συνδέεται με την αντλία έγχυσης γέλης Levodopa/Carbidopa και αμέσως μετά την τοποθέτηση χορηγείται το φάρμακο. Έτσι, θα παραμείνει η αντλία για 24-48 ώρες και θα ελεγχθεί η ανταπόκριση του ασθενή στην αγωγή.
ΦΑΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΘΕΡΠΕΙΑΣ
• Οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια θα περάσουν στην φάση της μόνιμης θεραπείας η οποία διενεργείται μετά από εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο από δύο έμπειρους γαστρεντερολόγους και έχει μέση διάρκεια 18 λεπτά.
• Αφού ελεγχθεί η πηκτικότητα του αίματος χορηγείται στον ασθενή μία δόση αντιβιοτικού. Στην συνέχεια δίνεται ενδοφλέβια καταστολή και αφαιρείται ο ρινονηστιδικός καθετήρας.
• Διενεργείται γαστροσκόπηση και αποφασίζεται από τον γαστρεντερολόγο η κατάλληλη θέση τοποθέτησης της ενδοσκοπικής γαστροστομίας. Γίνεται αντισηψία στην περιοχή, χορηγείται τοπική αναισθησία, πραγματοποιείται μικρή τομή 5 χιλιοστών περίπου στο δέρμα και με την βοήθεια του ενδοσκοπίου τοποθετείται σωλήνας ενδοσκοπικής γαστροστομίας.
• Μέσα από αυτόν τον σωλήνα διέρχεται ο νηστιδικός έγχυσης γέλης Levodopa/Carbidopa τον οποίο ξανά με την βοήθεια του ενδοσκοπίου και ειδικής λαβίδας οδηγούμε στη νήστιδα όπου και τον αφήνουμε. Η σωστή θέση τοποθέτησής του ελέγχεται ακτινοσκοπικά. Το εξωτερικό του άκρο συνδέεται με την αντλία και χορηγείται το φάρμακο. Ο ασθενής συνήθως σιτίζεται το απόγευμα της ίδιας μέρας και το επόμενο πρωί επιστρέφει στο σπίτι του.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλ: 697 765 2720
Διεύθυνση: Εμπορικό κέντρο City Plaza. 3ος όροφος, Παρ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 85, Γλυφάδα 166 74
(View map)